Yenidoğan bebeklerde anne bebek iletişimi son derece önemlidir. Annenin nasıl davranması gerektiğini bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekir.
Anne adaylarının en büyük endişesi, bebeği ile arasında kuracağı bağın olması gerekenden daha kötü ya da daha eksik olabilmesi düşüncesidir. Gebelik başladığı andan itibaren, bebeğinizin organları tam olarak oluşmaya başlayana kadarki süre içinde anne adayları, annelik duygusunu yaşamaya başlarlar.
Bebeğinizin organları oluşmaya başladıktan sonra ise bu duygu çok daha yoğun bir hal alır. Gebeliğin son aylarında ise bebeğiniz artık sizi algılayabilir ve tepki verebilir hale gelir. Birlikte geçirdiğiniz 9 ay boyunca zaten ilk iletişimlerinizi kurmaya başlamış olursunuz.
Sabah uyandığınızda sizin sesinizi duyduğunda hareketlenmeye başlaması ya da gün içerisinde olan hareketleri ile ilginizi çekmesi, ilk iletişiminizin başlangıcı olabilir.
Yazı Başlıkları
Anne Bebek İletişimi
Anne bebek iletişimi, yenidoğan bebeklerde son derece önem taşır. Bu ilk iletişim dönemlerinin doğru şekilde yürütülmesi, ilerleyen dönemlerde, bebek psikolojisinin daha iyi olmasını etkiler.
Doğum Süreci
Doğum sürecinde anneler, annelik duygusunu en çok yaşadıkları durum içerisinde bulunurlar. 9 aydır birlikte yaşadığı bir başka can ile ilk buluşmaları konusunda heyecanlı ve bir o kadar da endişelidirler. Anne bebek iletişimi de aslında bu dönemden itibaren başlar.
Özellikle ilk defa anne olacak kişilerde bu endişe hali korku ile de birleşebilir. Doğum sonrasında yeterli olabilecek miyim, bebeğimle nasıl bir iletişimim olacak ya da bebeğimle nasıl bir iletişimim olmalı ki daha iyi bir anne olabileyim?
İşte bütün bu soruların cevabını doğum esnasında bile alabilirsiniz.
Doğum sonrasında ilk temas çok önemlidir. Bebeğinizin, sizin teninizi ve kokunuzu hissetmesi, sizin sesinizi duyması ve size dokunması, aranızdaki bağın somut olarak ilk oluşumu ve iletişiminizin başlangıcı olarak alınabilir.
Doğum anında bebeğinizin kucağınıza verilmesi, ilerleyen zamanlarda da aranızda oluşan bağ ve ilerleyen iletişimden de anlayabileceğiniz üzere önemlidir.
Sarılmanın Önemi
Sarılmak, pozitif hormonların salgılanmasını sağlayan bir sevgi göstergesidir. Anne, bebeğine ne kadar çok sarılır ve ne kadar içten sarılırsa, bebeği o kadar güvende hissedecek ve anneyle kurduğu bağ da o kadar güçlü olacaktır.
Yeni doğan bebeklerde, duygusal bağ kurma ve duygusal uyarıları algılama özelliği çok yüksektir. Sarılarak sağlanan ten temasıyla bütün bu uyaranlar harekete geçer ve anne ile bebek arasında muhteşem bir bağ oluşur. Bu da anne bebek iletişimi için etkili bir durumdur.
Bebeğinize sarılırken bir yandan da okşamanız, ten temasının sık sık yenilenmesini sağlayacağı için bu duygu güçlü şekilde bebeğinize geçecektir.
Emzirme Dönemi
Emzirme dönemi, anne bebek iletişim noktasında en önemli zamandır. Bebeğinizle kuracağınız bir diğer güçlü bağ ise emzirme döneminde olur. Emzirme dönemi, sarılma ve ten temasının bolca yaşanacağı bir dönem olduğu için bebeğiniz her an size dokunabilecek ve istediği bağı kurabilecektir.
Yaşamı için gerekli olan besini sizden sağlayabildiğini algıladığı takdirde de size hayranlığı artacaktır. En güvendiği belki de tek güvendiği kişi olarak sizinle kurduğu duygusal bağlara sürekli yenisini eklemek isteyecektir.
Sadece vücut sağlığı açısından değil, bebeğinizle iyi bir iletişim kurma şekli olarak da en az 6 ay anne sütüyle beslemeniz gerekir. Anne sütü, bebeğinizin ihtiyacı olan bütün protein ve yağları içermesinin yanında aranızda kurduğunuz bağın da bir sembolü haline gelebilir.
Günlük Yapılan Aktiviteler
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra birlikte yaptığınız her aktiviteyi bebeğinize de anlatarak ilerleyin. Örneğin banyo yaptırmak istediğinizde, bebeğinizi banyoya hazırlarken yaptığınız her hareketi ona da anlatın. Bu da anne bebek iletişimi açısından önemlidir.
Mesela banyo yapmak için hazırlandığını ve neden banyo yapması gerektiği gibi şeyleri hikayeleştirerek anlatabilirsiniz.
Bebeğinizin üzerini değiştirirken aceleye getirmeden, dikkatsiz davranmadan ve yine aynı şekilde onunla konuşarak ilerlerseniz, sizin iletişim kurma isteğinizi görerek bebeğiniz de sizinle daha fazla iletişim kurmak isteyecektir.
Çıkardığı değişik seslere ya da düzensiz kelimelere mutlaka cevap verin. İletişime geçmek istediği takdirde karşısında muhatap bulabilmesi, onu iletişime teşvik edecektir.
Birlikte Öğrenin
Bebeğiniz, oyun oynama çağına geldiğinde onunla birlikte hareket etmeye çalışın. Öğrenmesi gereken şeyleri bir zorunluluk halinde değil, yeni keşifler şeklinde sunmanız bebeğinizin ileri dönemde farklı öğrenme kabiliyetleri geliştirmesi açısından fayda sağlayacaktır.
Oyun oynarken, öğrenmesi gereken noktalara dikkatini çekmekle başlayın. Size sık sık sorular soracaktır. Sizin de ona sık sık sorular sormanızı bekleyecektir. Bebeğiniz size sorduğu sorularla, bilmediklerini öğrenir fakat sizin bebeğinize sorduğunuz sorular, yeni öğrendiği bilgilerini pekiştirmesini sağlar.
Günlük yaşamda gördüğünüz nesneleri, yolları ya da bilgilerin bebeğinize uygun kısımlarını onunla paylaşın. Böylelikle konuşma ve anlama becerileri, sizinle girdiği yoğun iletişim sayesinde gelişecektir.
Günlük işlerinizi yaparken bile bebeğinizin sizi izlemesine, duymasına ya da mümkün olduğu kadarıyla size katılmasına izin verin. Çünkü bebekler, izleyerek ve duyarak öğrenirler. Annesi olarak sizden duyduğu ve gördüğü şeyleri çok daha hızlı öğreneceklerdir.
Anne bebek iletişimi hakkında verdiğimiz bu bilgilere ek olarak bir uzmandan destek almanız, bebeğinizle olan iletişiminizi daha sağlıklı hale getirecektir.
Annelik, sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Kendi başına dünyanın en kutsal mesleğidir. Çünkü hamilelik döneminin ilk zamanlarından itibaren sorumluluk başlıyor ve anne bebek iletişimi, burada güçlü bir rol oynar.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz